Concurs obert: “Per què Humanitats?”

Iniciem un concurs per a tots aquells inquiets i apassionats per les Humanitats. Arran del nostre 15è aniversari vam portar a terme la proposta “Per què Humanitats?”en aquest blog. La iniciativa consistia en respondre a aquesta qüestió per part de tots els professors i col·laboradors docents dels nostres Estudis.

Ara, són els estudiants els que han de dir què pensen! Considerem que seria esplèndid comptar també amb les vostres aportacions i visions sobre per què són necessàries les Humanitats en les societats contemporànies.

Esperem doncs les vostres propostes!

Bases del Concurs

Objectiu
El concurs “Per què Humanitats?” té com objectiu realitzar un recull de la diversitat de punts de vista sobre una mateixa qüestió.

Volem que estudiants, humanistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors, experts en art, amants del coneixement, fanàtics dels clàssics i de les noves tecnologies… persones que tinguin un vincle amb les humanitats, realitzin les seves aportacions sobre la pregunta plantejada.

Participació
El concurs consisteix en escriure la vostra resposta a la pregunta “Per què Humanitats?” amb un màxim de 600 caràcters. Les aportacions poden estar enfocades des de diferents perspectives. L’emissor del missatge i l’autor del text serà el responsable de l’originalitat de l’obra.

El concurs va adreçat a tothom, tant els membres de la comunitat universitària (siguin estudiants o graduats d’Humanitats com qualsevol de les ofertes formatives de la UOC), com també persones externes a la nostra comunitat.

La UOC descartarà els comentaris que consideri que vulneren la Normativa dels drets i deures dels estudiants de la UOC i la Carta de compromisos. Poden quedar exemptes de publicació les fotografies que no tinguin un mínim de qualitat.

Enviament de textos
Podeu realitzar-ho de dues formes:

 1. Publicant un comentari en aquest mateix post del bloc
 2. Enviant un correu electrònic a artshum@uoc.edu, amb el text i les vostres dades.

Nosaltres recomanem la primera opció, per tal de que tothom pugui gaudir de les vostres aportacions.

Premi
Els 3 comentaris guanyadors seran ressaltats al nostre bloc i els obsequiarem amb tres llibres (a escollir) de la col·lecció “Vull saber”.

Calendari
Termini obert de publicació: des de la publicació d’aquesta entrada fins 20 dies naturals després de la publicació.

La decisió del jurat es farà saber per mitjà del bloc dels Estudis d’Humanitats de la UOC  15 dies després del tancament del termini.

Jurat
Formaran part del jurat tres professors dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC (Francesc Núñez, director del grau d’Humanitats, Joan Fuster, director del màster d’Humanitats i Laura Solanilla, directora del màster de Gestió cultural).

Els criteris per a l’elecció dels textos guanyadors seran:

 • El contingut i la qualitat de l’argumentació
 • L’originalitat i l’autenticitat dels textos

Les resolucions del jurat es faran públiques en aquest mateix espai i seran inapel·lables.

Drets d’explotació
Els autors dels comentaris cedeixen a la UOC la potestat d’ús, difusió, distribució, comunicació pública, exhibició i reproducció amb finalitats promocionals i culturals.

Protecció de dades
En compliment de la Llei orgànica 15/1999, reguladora de la protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades són tractades amb la màxima confidencialitat i que s’han incorporat a un fitxer d’informació de cadascuna de les empreses que componen el Grup UOC –Editorial UOC, SL, Eureca Mèdia, SL, Xarxa Virtual de Consum i Ensenyament Obert, SA– amb la finalitat d’enviar-vos informació de les nostres activitats i serveis. Si voleu, us podeu oposar a aquest enviament, i també podeu accedir a les vostres dades personals, rectificar-les o cancel·lar-les adreçant-vos a Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya – Responsable de Dades Personals – Rambla del Poblenou, núm. 156, 08018 Barcelona.

Acceptació de les bases
La participació en el concurs comporta l’acceptació de totes i cadascuna de les bases del concurs i de la resolució inapel·lable del jurat.

4 comentaris a “Concurs obert: “Per què Humanitats?”

 1. Les humanitats em permeten obtenir una visió globalitzada, generalista, del coneixement. Em permet fe al pas del concret al tot i enriquir-me

 2. Per què humanitats?
  Per a desemmascarar la fal•làcia de l’existència l’objectivitat i el seu ús com a regulador y justificant de les relacions entre persones. Les humanitats han de servir per bescanviar la funció atorgada a l’objectivitat pel principi d’honestedat. Així hom seria conscient que l’origen del que sabem, creiem, pensem, aspirem i vivim, és un constructe, voluble, del paradigma social, tant contemporani com heretat.
  L’humanista treballa per oferir a la societat elements autocrítics que, sense pretensions redemptores, s’haurien de percebre -i ser- tant o més beneficiosos que la penicil•lina.

 3. Les Humanitats: Un tema que demana tota una extensió, tan horitzontal i vertical com permet el món del pensament i, transversal, com el món actual.
  Acostumats a la crítica i a la no autocrítica i, en som tan desconeixedors del perquè; és tan poca la curiositat que ens manca aquest moment per ser-ne conscients. Pot ser ni se’ns ha ocorregut que nosaltres: la generació que ens aviem pensat ser millor que les altres, som si més no, el fruït dels seus afers, dels seus pensaments, dels seus descobriments i ara, hem arribat igualment al començament d’una crisis, al final d’una època. Perquè tots els començaments tenen un final per poder tornar a començar. Tan exacte com la mort i com la vida, com el sistema natural del crear, del ser i del estar en temps real.
  Descobrir-se un mateix, per poder descobrir el que ja és historia, la humanitat en tot el seu ser i com a ésser humà.
  Per això vaig triar conèixer aquest món, essencial per entendre el què i el perquè de tot plegat. Ningú ho pot negar: sense l’humanisme i les humanitats no hi ha ciència de cap mena, en el pensament hi cap tot i més.

 4. La Humanidad aguarda.
  La necesidad permanente de las Humanidades se ha convertido en urgencia en nuestra convulsa época. Sin embargo es cierto que gracias a las Ciencias es posible esta sociedad en la que vivimos y esta longevidad en la que nos hemos instalado. Pero el predominio de las segundas sobre las primeras ha empobrecido a las personas. Quizá alguna de las posibles soluciones sería la de cultivar nuestro propio “jardín”, como sugería Voltaire en Candide ou L’Optimisme, pues éste no es el mejor de los mundos posibles. Nuestras esperanzas residen precisamente en las Humanidades. Volvamos cuanto antes a nuestro estatus de Seres Humanos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*