Conferència de l’historiador Ángel Viñas

angel_vinasEn el marc de la segona edició del Máster Interuniversitari d’Història Contemporània i Món Actual, coorganitzat per la UB i la UOC, el proper dimarts 30 de setembre a les 18 hores tindrà lloc l’acte inaugural amb una conferència del reconegut historiador Ángel Viñas amb el títol “La hábil prudencia” de Franco y el mundo exterior. La xerrada és oberta a tothom i se celebrarà a la Sala Gran del quart pis de la Facultat de Geografia i Història de la UB, al carrer Montalegre 6 de Barcelona.

unnamed

La seva recerca històrica va centrar-se, en una primera etapa, en aspectes econòmics i financers de l’Espanya dels anys trenta. Políglota (format a Glasgow i Berlín), amb una extensa xarxa de contactes internacionals i sota inspiració d’Enrique Fuentes Quintana, els seus primers treballs van estar dedicats al famós i polèmic “or de Moscou” (recentment, ha actualitzat aquelles conclusions a Las armas y el oro) i en les relacions internacionals de l’Espanya franquista i postfranquista (En las garra del águila).

A mitjans dels anys 2000, sense oblidar els treballs precedents, emprèn una titànica obrar per historiar el període republicà i el primer franquisme, a partir d’arxius fins aleshores tancats o mal utilitzats, i de documentació inèdita provinent de protagonistes del període. Dues obres destaquen i il·lustren aquest doble esforç: d’un cantó la trilogia La República española en guerra (formada per La soledad de la RepúblicaEl escudo de la República i El honor de la República) amb l’apèndix escrit en col·laboració amb Fernando Hernández Sánchez El desplome de la República; i, de l’altra, l’edició de les memòries de Pablo de Azcárate En defensa de la República.

enlasgarras_47288_1_EndefensadelarepublicaARla-conspiracion-del-general-franco_9788498923360trilogia_republica

A aquestes dues línies de treball, darrerament hi ha sumat una tercera que l’ha portat a prendre el relleu del seu admirat Herbert Southworth en la denúncia de les mistificacions del franquisme i de l’actual revisionisme. En aquest camp, les seves darreres aportacions poden trobar-se a la monografia La conspiración del general Franco i als llibres col·lectius titulats precisament Los mitos del 18 de julio En el combate por la historia.

Angel-Viñas

Ángel Viñas -i la seva inseparable i característica corbata de llacet- ha compaginat les seves recerques amb la seva tasca com a alt funcionari a institucions europees i estrangeres, i catedràtic d’Economía les universitats de València, Alcalà, UNED i Complutense. En aquesta darrera, va impartir docència durant cinc anys a la Facultat d’Història. Jubilat com a professor i a cavall entre Brussel·les i Madrid, manté la seva activitat investigadora. Així, aquest mateix any té prevista la publicació d’una obra col·lectiva sobre la bibliografia estrangera sobre la guerra civil espanyola i una monografia centrada en les memòries d’un personatge pertanyent al cercle més íntim de col·laboradors del general Franco durant la guerra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*