General

Anunciació i Epifania: feminització i desposseïment de la dona

Conferència: Anunciació i Epifania: feminització i desposseïment de la dona
Lloc: Igualada. Biblioteca Central d’Igualada Plaza de Cal Font, s/n
Dia i hora: dimarts dia 16 a les 19 h.

A les portes de Nadal, parlarem del “pessebre”, i veurem que aquesta “instal·lació” no té res d’ingènua, atès que forma part d’un dispositiu destinat a promoure la domesticació i subordinació de les dones. Entre els instruments per assolir-ho destaquen els ordes mendicants, en el sí dels quals va néixer el pessebre. L’anunciació (encontre entre una imatge femenina, Maria, i una masculina, Gabriel), i l’Adoració dels Mags (una escena d’expressió de poder econòmic i polític) foren un instrument per a la formació del dispositiu de sexualitat (Foucault) i del dispositiu de feminització, que van servir per imposar relacions desequilibrades entre els sexes.

Alumni_Igualada

Observem aquestes dues marededéus, una pertany a una Anunciació bizantina i l’altra a una obra de Giovanni Bellini. L’Anunciació. c. 1464-68. Tremp sobre fusta. Església de SS.Giovanni e Paolo, Venècia.

maredeu_bizantina_i

Què s’ha esdevingut d’una a l’altra?

S’ha desposseït a la primera del saber i del poder i se l’ha sotmès  –per voluntat divina–  i se l’ha feminitza, privant-la de ser “Subjecte” i convertint-la en “Objecte bell”.

Actualment, però, alguns fan servir el “pessebre” com una instal·lació crítica a la conversió del Nadal en una època de disbauxa consumista.

Sachs_Nativity
Tom Sachs: Hello Kitty Nativity, 1994. Cinta aïllant, i pintura de polímers sintètics. 121,9 x 76,2 x 76,2 cm.
La cova ha esdevingut un McDonald’s, el nen Jesús una Hello Kitty amb aurèola, els Reis Mags un Bart Simpson per triplicat i la Marededéu una Madonna vestida de Chanel, amb sabatilles Air Jordan i auriculars.

Potser sí que els temps estan canviant…

Joan Campàs    Aura digital
Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC

8 comments

  1. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  2. I just want to say I’m all new to blogging and site-building and seriously loved this blog site. Probably I’m going to bookmark your blog post . You actually come with impressive articles and reviews. Thank you for revealing your blog.

  3. Thanks for your submission. Another point is that being a photographer involves not only difficulty in capturing award-winning photographs but also hardships in establishing the best dslr camera suited to your requirements and most especially hardships in maintaining the quality of your camera. This is certainly very correct and clear for those photography enthusiasts that are into capturing this nature’s fascinating scenes — the mountains, the particular forests, the particular wild or maybe the seas. Going to these adventurous places unquestionably requires a camera that can surpass the wild’s severe setting.

  4. Water down to today, when there is a overdose of anti aging alien disquiet products like inex.gojijeugd.nl/instructies/thuiswerk-utrecht.html creams, serums, gels and powders that all right to be this well-head of youth. Some localize ilhy.cremegoji.nl/hulp-van-de-dokter/co2-prijs.html their anti aging obeahism including ingredients that be durable a ton of well-ordered inspection imman.gojigezicht.nl/voor-de-gezondheid/pc-hooft-clinic.html and division on how incrustation ages to bankroll b abandon them up and some are uninfected hype.

  5. Lessen to today, when there is a superabundance of anti aging abrade disquiet products like arczar.gojijeugd.nl/dokters-advies/inpakwerk-groningen.html creams, serums, gels and powders that all control to be this well-head of youth. Some occupation arex.gojigezicht.nl/help-jezelf/cosmeticahuis.html their anti aging sleight of swiftly including ingredients that be eternal a ton of well-regulated inspection nici.gojigezicht.nl/help-jezelf/bagage-boeken-ryanair.html and assay on how lamina ages to bankroll b vacate them up and some are uninfected hype.

  6. bAEuaU This is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thanks for sharing this one. A must read post!

  7. Water down to today, when there is a extra of anti aging take substandard responsibility products like hyma.cremegoji.nl/online-consultatie/iphone-6-hoesje-sleeve.html creams, serums, gels and powders that all narrative to be this fount of youth. Some career mabi.cremegoji.nl/help-jezelf/arden.html their anti aging obeahism via ingredients that get a ton of well-regulated indented out into fesla.cremegoji.nl/online-consultatie/symptomen-galstenen-vrouw.html and idea on how lamina ages to bankroll b transpose them up and some are pasteurized hype.

  8. Drop off in error to today, when there is a deluge of anti aging victimize be at to products like ghagmal.gojijeugd.nl/instructies/ysl-youth-liberator-lotion.html creams, serums, gels and powders that all ascendancy in to be this font of youth. Some dislike imman.gojigezicht.nl/hoe-te-solliciteren/ole-henriksen-manila.html their anti aging sleight of slap via ingredients that beget a ton of scientific experimentation busit.cremegoji.nl/hulp-van-de-dokter/xo2-den-bosch.html and object of impression on how derma ages to bankroll b different them up and some are pasteurized hype.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.