Art

Rafael: Madonna del cardellino

Rafael_cadernera1

Rafael (1483-1520): Madonna del cardellino,cap a 1506. Oli sobre taula. 107 x 77 cm. Galleria degli Uffizi, Florència. Encàrrec: Lorenzo Nasi.

Plantejament de preguntes

Sabent que aquesta tela obre la sèrie de les Madones de Rafael durant el seu sojorn a Florència, quins elements denoten la influència de Leonardo? Com aquesta marededéu és paradigmàtica dels retaules devocionals privats encarregats a Rafael? Com s’emfatitza més la pietat que la riquesa dels seus patrons?

Fitxa tècnica

Aquesta Marededéu de la cadernera va ser un regal de noces de Rafael al seu amic Lorenzo Nasi, un ric comerciant de teixits de llana, casat amb Sandra Canigiani que pertanyia a l’alta burgesia florentina. El 17 novembre del 1548 la casa de Nasi va quedar destruïda per un terratrèmol, i la pintura es va partir en disset fragments. Llegim a Giorgio Vasari: «Rafael es va fer molt amic de Lorenzo Nasi, que acabava de casar-se i li va demanar que li pintés un quadre de la Marededéu per al seu dormitori; va col·locar entre les seves cames un nen a qui un sant Joan minyonet li passa un ocell per a solaç i joc de tots dos. En els seus gestos hi ha una simplicitat pueril i amorosa, a part d’estar ben acolorits i executats amb una polidíssima diligència, que més semblen, en realitat, de carn i ossos que realitzats amb colors i dibuix, i el mateix es pot dir de la Marededéu, amb un aspecte ple de gràcia i divinitat, del paisatge, de les vestidures i de la resta de l’obra. Lorenzo Nasi va venerar aquesta obra durant tota la seva vida, en memòria dels esforços que havia dedicat Rafael per a realitzar-la amb semblant diligència i art. Però després aquesta obra va acabar malament, quan el dia 9 agost del 1548 casa seva i la dels hereus de Marc del Nero (…) es van destruir juntament amb altres cases veïnes en desplomar-se la muntanya Sant Jordi. Els trossos que van quedar d’aquesta obra, trobats entre la runa, van ser reunits de la millor manera possible per ordre del seu fill Battista»[1]. Va ser restaurada poc després.

Rafael_cadernera2

L’obra abans, durant i després de la restauració (acabada el 2008). Una reflectografia de raigs infrarojos va posar en evidència un dibuix preliminar a escala 1:1, que presenta algunes diferències respecte l’obra acabada: el pont a la dreta és del tot inventat, i a l’esquerra hi havia d’aparèixer una torre i un edifici cilíndric, que en el quadre s’ha transformat en un espai obert, l’escot del vestit de la marededéu no era quadrat i l’orella de Joan Baptista estava en una posició més alta.

Hi ha diverses còpies antigues d’aquesta obra (al Victoria and Albert Museum, i a la sagristia de l’Abadia de Vallombrosa) que palesen el seu èxit.

Descripció

Presenta a dos nens amb una cadernera, símbol de la Crucifixió i del sacrifici de Crist per la humanitat[2]. El fet de presentar els dos nens petits, i no recent nascuts, és per emfasitzar l’aspecte maternal de la seva funció, per a donar una imatge amb la que es poguessin identificar els membres d’una família. La finalitat no és, doncs, estètica, sinó pietosa: ha d’inspirar devoció i pregària.

Els personatges estan immersos en un paisatge fluvial l’horitzó del qual és particularment elevat, esquitxat d’arbustos, amb un pont a l’esquerra.

La composició fluïda de forma piramidal mostra els protagonistes relacionats pel creuament de les mirades i els gestos, cosa que palesa una clara influència dels models de Leonardo, però se’n distancia mitjançant la substitució de la sensació de misteri i la càrrega d’il·lusions i suggeriments per una sensació de calma i una familiaritat espontània. En lloc dels moviments de l’ànima, Rafael opta per una representació de l’afecte que no deixa lloc a la tradicional melangia de la Marededéu que preveu el destí tràgic del seu fill.

Maria té les cames i el pit que efectuen una rotació cap a la dreta, mentre que amb el cap i la mirada, observa la part inferior dreta on està ubicada l’acció dels dos nens, i sosté a la mà esquerra un llibre (d’aquí prové l’epítet de Seu de Saviesa) que sembla que ha deixat de llegir per tal de mirar amb tendresa els dos nens. És un tema típic de la Madonna leggente.

Anàlisis

En aquesta pintura, com en la major part de les marededéus del seu període florentí, Rafael va col·locar les tres figures –la Marededéu, el Nen Jesús (a la dreta) i sant Joan– dins d’un dibuix geomètric. Encara que les posicions dels tres cossos siguin naturals, junts formen un triangle pràcticament regular.

Els colors vermell i blau també són típics: el vermell representa la passió de Crist i el blau s’utilitza per a simbolitzar l’església. La cadernera és un símbol de la futura mort violenta de Crist. Sant Joan ofereix la cadernera a Crist com a premonició del seu futur.

La humanitat de l’escena està reforçada per la representació realista de les diferents textures de la carn, el cabell i la matèria en lloc de fer-ho en els detalls de l’ambientació. A diferència de les imatges de la marededéu i el nen del segle XV, no hi trobem les complexes composicions sovint emmarcades per estructures arquitectòniques, sinó que l’escena té lloc en el marc d’un paisatge evocador.

La influència leonardesca s’evidencia en molts trets de l’obra, com l’estructura piramidal i el clarobscur. També es nota en la foscor del terreny i en el tractament atmosfèric del paisatge del fons, que es perd en les boires de l’horitzó. Els rostres del Baptista i de Crist tenen una empremta inconfusiblement leonardesca en l’esfumat que els envolta i en els trets fisonòmics. En el modelat de les figures, per contra, s’hi veu la influència de Miquel Àngel, per exemple en els genolls de la Marededéu, prominents i voluminosos.

Bibliografia

La Madonna del cardellino restored, https://www.youtube.com/watch?v=yP97HxbmKSU

Madonna del Cardellino dipinto di Raffaello Sanzio 1506 Rinascimento, https://www.youtube.com/watch?v=OvmZ2jSwMpM

Gianna Nannini Incontra Raffaello, https://www.youtube.com/watch?hl=it&gl=IT&v=pN1y8ak34U0

La madonna del jilguero de Rafael, http://www.rtve.es/alacarta/videos/programa/acaban-restauracion-madonna-del-jilguero-rafael/136553/

Marco Ciatti, Antonio Natali, Patrizia Riitano (2008). L’amore, l’arte e la grazia: Raffaello : la Madonna del Cardellino restaurata. Mandragora. 93 pàgs.

Roger Jones, ‎Nicholas Penny (1987). Raphael. New Haven. Yale University Press. Pàgs. 32-38

Perla Gianni Falvo (2013). «La Madonna del Cardellino di Raffaello Sanzio Realizzazione del filmato del restauro in alta definizione». Storicamente. Rivista del Dipartimento di Storia Culture Civiltà Alma Mater Studiorum Università di Bologna. Art. No. 22, Issue No 9. http://storicamente.org/sites/default/images/articles/media/1767/gianni1.pdf

Valeria Ronzani (2007). «Restauri e polemiche, en attendant la Madonna del cardellino», Il sole 24 ore, 6 octubre del 2007. http://www.ilsole24ore.com/art/SoleOnLine4/Tempo%20libero%20e%20Cultura/2007/10/opificio-ronzani.shtml?uuid=5ceb1b0a-726a-11dc-8c1b-00000e25108c

[1]Vasari, obr. cit., pàg. 523.

[2] La llegenda explica que el punt vermell de la cadernera li va aparèixer en el moment de la Crucifixió de Crist: volava vora el cap de Crist per agafar-li una espina de la corona, quan va ser esquitxada per una gota de sang.

Dr. Joan Campàs Montaner
jcampas@uoc.edu        Aura digital
Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC

Materials del Curs L’art dels museus: els Uffizi
1. Desconstruint alguns mites del Renaixement
2. Les corts italianes: el context històric del Renaixement italià
3. Milà i el Renaixement: dels Visconti als Sforza
4. L’Urbino de Federico de Montefeltro
5. La Ferrara dels Este
6. La Màntua dels Gonzaga
7. El regne de Nàpols d’Alfons I
8. La Venècia dels dogo
9. Forència en el Renaixement: bases polítiques i econòmiques

10. Florència en el Renaixement: política i mecenatge
11. Els Mèdici, senyors de Florència
12. Giorgio Vasari: els Uffizi, 1560-1581
13. Maestro della Sant’Agata: Madonna de Pisa
14. Cimabue: Maestà di santa Trinità
15. Duccio: Palla Rucellai
16. Giotto: Madonna Ognissanti
17. Simone Martini: L’Anunciació
18. Gentile da Fabriano: Adoració dels mags
19. Lorenzo Monaco: La coronació de la marededéu
20. Fra Angèlic: Coronació de la marededéu
21. Paolo Uccello: La batalla de san Romano
22. Domenico Veneziano: Sacra conversazione
23. Piero della Francesca: Díptic del duc d’Urbino
24. Filippo Lippi: Coronació de la marededéu
25. Hugo van der Goes: Tríptic Portinari
26. Sandro Botticelli: Judit
27. Sandro Botticelli: L’adoració dels mags
28. Sandro Botticelli: La marededéu del magníficat
29. Sandro Botticelli: El naixement de Venus
30. Sandro Botticelli: Al·legoria de la primavera
31. Sandro Botticelli: Minerva i el centaure
32. Sandro Botticelli: L’anunciació Cestello
33. Sandro Botticelli: La calúmnia d’Apel·les
34. Leonardo da Vinci: L’anunciació
35. Leonardo da Vinci: Adoració dels reis
36. Giovanni Bellini: Al·legoria sacra
37. Miquel Àngel: Tondo Doni
38. Rafael: Madonna del cardellino
39. Ticià: La venus d’Urbino

198 comments

 1. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 2. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 3. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 4. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 5. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 6. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 7. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 8. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 9. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 10. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 11. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 12. Great web site you’ve got here.. It’s hard to find excellent writing like yours nowadays.

  I seriously appreciate individuals like you! Take
  care!!

 13. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 14. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 15. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 16. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 17. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 18. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 19. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 20. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 21. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 22. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 23. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 24. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 25. Thanks for the tips about credit repair on this excellent site. The things i would tell people would be to give up the actual mentality that they’ll buy now and pay back later. As a society we tend to repeat this for many things. This includes family vacations, furniture, along with items we’d like. However, you’ll want to separate your wants out of the needs. While you’re working to raise your credit score actually you need some trade-offs. For example it is possible to shop online to save cash or you can visit second hand stores instead of expensive department stores to get clothing.

 26. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 27. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 28. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 29. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 30. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 31. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 32. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 33. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 34. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 35. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 36. Sick and tired of being bored? There’s nothing at all good to watch on TV these days. How many cat videos can you watch at YouTube? What you really want is some live adult entertainment. That’s what http://www.camgirl.pw is all about. It’s 24/7 excitement like you’ve never seen before. Check it out and tell a friend. Something this good needs to be shared.

 37. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 38. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 39. I simply want to tell you that I’m new to blogging and site-building and honestly savored you’re web-site. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You really come with great writings. Kudos for sharing your web-site.

 40. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 41. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 42. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 43. This is a new list for today. I’m sorry about the last two lists. You may find some proxies not working the way they should. There was also duplicates in the list. I’m still learning about free public proxies. I hope you can make good use out of this list.

 44. One thing I would really like to say is that before getting more laptop or computer memory, look into the machine directly into which it could well be installed. In the event the machine is usually running Windows XP, for instance, the memory limit is 3.25GB. Putting in above this would just constitute any waste. Make sure that one’s mother board can handle the upgrade quantity, as well. Interesting blog post.

 45. The weekend is fast approaching and that means you’ve got plenty of time to relax. Spend some of your downtime with a sexy lady. You’ll be amazed by just how much fun it can be. There are plenty of them to choose from at http://www.camgirl.pw That site is literally loaded with babes.

 46. Weekends were made for spending time with cam girls. Not just any cam girls. The ones at http://www.camgirl.pw are super hot. These are the girls who you drool over. Have yourself a good time with these beauties. You’ll definitely have a smile all over your face afterwards.

 47. Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 48. The week has just begun and that means it’s time to relieve some stress. You’ve got plenty of work ahead of you. You’ll need all the relaxation you can sneak in. No one can melt the stress like a cam girl can. At http://www.camgirl.pw you’re sure to find a cutie that will make you forget all about whatever was stressing you out.

 49. Good! Interesting informations over here. I ‘ve spent some hours searching for such infos. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. Finished with the search dowe, I going to watch some live Webcams. Thank you very much!!

 50. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 51. You can certainly see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 52. “I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?”

 53. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid different users like its helped me. Great job.

 54. I keep listening to the news talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 55. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 56. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 57. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 58. Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 59. I think this is among the most important information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 60. Cool article! Interesting information over here. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I couldn’t refrain from commenting. I have spent 2 hours searching for such article. I’ll also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Now with the task done, I’ll find some online Cams. Thank you very much!! Greetings from Catalonia!

 61. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 62. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 63. obviously like your website however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

 64. whoah this weblog is wonderful i like reading your posts. Keep up the great work! You already know, many individuals are looking round for this information, you can aid them greatly.

 65. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 66. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 67. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a great website.

 68. What i don’t realize is in truth how you’re not really a lot more well-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You understand therefore significantly relating to this matter, made me individually imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t interested unless it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. All the time deal with it up!

 69. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 70. You’re in some serious need of relaxation. That’s where a site like http://www.camgirl.pw comes in handy. You can do a whole lot of relaxing there. You’ll find plenty of fun girls to talk to. These are the hottest and most wild girls on the internet. Chat with them and have yourself a good time.

 71. You are so careful when you buy furniture for your home because you want to look after the comfort of your family. Their safety is also a priority for you. At the same time the furniture in your house becomes your style statement. So when you buy furniture for your home you tend to pay attention to these three important factors along with your budget constraints of course.
  https://www.cheapencorner.com/1/

 72. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 73. Thank you a lot for giving everyone remarkably terrific chance to check tips from this blog. It’s always very good and full of a lot of fun for me personally and my office co-workers to visit your blog no less than 3 times weekly to read the newest things you have. And of course, we are always satisfied for the awesome knowledge you give. Selected 1 ideas in this post are surely the very best I have ever had.

 74. Simple and easy!! Interesting info over this website. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I ‘ve spent some hours looking for such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Right now with the work done, I’ll visit some Russia model Cams. Danke!! Regards from WM 2018!

 75. I simply desired to thank you very much once more. I do not know the things that I might have tried in the absence of those methods provided by you relating to such a theme. This has been the horrifying case in my view, nevertheless viewing the well-written form you processed it made me to cry over joy. Now i’m grateful for your information as well as hope you know what a powerful job you are always carrying out training the others all through your website. Most probably you have never come across any of us.

 76. You’ve been working hard lately. All that stress has got to be eating at you. Why not take a break and enjoy some cam girls? There’s plenty of them to enjoy at http://www.camgirl.pw It’s wall to wall babes at this site. You’ll know that right away after your first visit.

 77. I and my pals happened to be examining the best procedures from your web site while instantly I had a terrible suspicion I had not expressed respect to the web site owner for those techniques. Most of the young men ended up for this reason happy to read them and have in effect certainly been having fun with them. Appreciation for simply being really kind and also for pick out this sort of excellent useful guides millions of individuals are really needing to discover. Our own honest regret for not saying thanks to you earlier.

 78. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 79. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would test this¡K IE nonetheless is the market chief and a large component of folks will leave out your excellent writing due to this problem.

 80. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

 81. Interesting blog post. What I would like to bring up is that pc memory should be purchased should your computer can’t cope with what you do with it. One can put in two good old ram boards of 1GB each, by way of example, but not certainly one of 1GB and one with 2GB. One should check the maker’s documentation for own PC to make certain what type of ram it can take.

 82. Thanks for the ideas you have contributed here. Something else I would like to express is that laptop memory needs generally rise along with other advances in the know-how. For instance, if new generations of processors are introduced to the market, there is usually an equivalent increase in the type preferences of both the pc memory and also hard drive space. This is because the application operated by these processors will inevitably rise in power to make use of the new know-how.

 83. Things i have seen in terms of personal computer memory is the fact that there are technical specs such as SDRAM, DDR or anything else, that must fit the specs of the mother board. If the personal computer’s motherboard is rather current and there are no computer OS issues, modernizing the memory literally takes under one hour. It’s among the easiest computer system upgrade methods one can picture. Thanks for spreading your ideas.

 84. One thing I would really like to say is the fact before acquiring more computer system memory, consider the machine into which it could well be installed. If the machine is definitely running Windows XP, for instance, the particular memory limit is 3.25GB. Applying in excess of this would simply constitute a new waste. Make sure that one’s motherboard can handle the particular upgrade quantity, as well. Thanks for your blog post.

 85. I have figured out some new items from your site about pc’s. Another thing I have always believed is that laptop computers have become something that each house must have for several reasons. They provide convenient ways in which to organize homes, pay bills, search for information, study, listen to music and also watch tv series. An innovative solution to complete many of these tasks is by using a notebook. These computers are portable ones, small, powerful and mobile.

 86. Thanks for your publication. I also think that laptop computers have become more and more popular lately, and now are often the only sort of computer used in a household. Simply because at the same time potentially they are becoming more and more very affordable, their processing power keeps growing to the point where they can be as effective as desktop through just a few years back.

 87. I have mastered some new things from your web site about personal computers. Another thing I have always thought is that computer systems have become something that each household must have for several reasons. They supply you with convenient ways to organize households, pay bills, go shopping, study, pay attention to music and in many cases watch tv programs. An innovative way to complete many of these tasks is with a notebook computer. These personal computers are mobile ones, small, effective and easily transportable.

 88. Beautiful quiet 1-room apartment / kitchen / bath / WC / SAT-TV / Internet / washing machine In the countryside, comfortable, at the end of a cul-de-sac, bright quiet 1-room apartment with separate, private entrance. The apartment was completely renovated in May 2018 and refurbished. Parking is available on the public road and are always available. The apartment has a 40 inch satellite TV, a washing machine, as well as internet (wi-fi) for a small fee. An iron and ironing board are also available. In the kitchen you will find an oven with ceramic hob, a dishwasher, a refrigerator with 4-star freezer, a coffee machine, kettle and a toaster. The chocolate “shop” factory outlet of the world-famous brand Ritter Sport as well as the Ritter Museum and the Ritter Museums-Café can be reached after about 450 meters or 6 minutes on foot. For nature lovers, the beautiful Schönbuch forest invites you right outside the front door to walks or hikes. Waldenbuch is located on the northern edge of the forest and the natural park Schönbuch about 17 km south of Stuttgart and has about 8500 inhabitants. It is about 14 km to Böblingen, 19 km to Tübingen and about 12 km to the Messe Stuttgart. Idyllically located in the valley, Waldenbuch today radiates a special charm with its half-timbered houses, fountains and seasons in the historic old town center. Both the town church of St. Veit with its 36 meter high church tower and the beautiful castle delight the guests. 24h check-in by arrangement possible Food discounters such as Lidl, DM drugstore market, penny market and beverage market can be reached on foot in about 5 to 20 minutes. Due to the quiet but central location of the apartment is by car in a short time in Stuttgart, Tübingen, Esslingen, Böblingen the outlet city Metzingen or Sindelfingen.

 89. I have seen plenty of useful factors on your website about pcs. However, I’ve the opinion that lap tops are still more or less not powerful enough to be a good choice if you typically do jobs that require lots of power, for example video modifying. But for world-wide-web surfing, microsoft word processing, and the majority of other prevalent computer work they are just fine, provided you do not mind the tiny screen size. Appreciate sharing your opinions.

 90. Thanks for making me to attain new thoughts about pc’s. I also contain the belief that certain of the best ways to keep your notebook in primary condition is to use a hard plastic-type material case, or perhaps shell, which fits over the top of the computer. These kinds of protective gear will be model unique since they are manufactured to fit perfectly across the natural casing. You can buy them directly from the owner, or from third party places if they are intended for your mobile computer, however only a few laptop will have a shell on the market. Once again, thanks for your tips.

 91. A few things i have observed in terms of laptop memory is the fact that there are specs such as SDRAM, DDR and many others, that must go with the features of the motherboard. If the computer’s motherboard is kind of current while there are no main system issues, upgrading the memory literally takes under sixty minutes. It’s one of many easiest pc upgrade processes one can visualize. Thanks for expressing your ideas.

 92. I have learned some new things through your weblog. One other thing I would really like to say is that newer laptop operating systems are inclined to allow far more memory for use, but they additionally demand more memory space simply to perform. If people’s computer could not handle extra memory plus the newest software requires that storage increase, it might be the time to shop for a new Computer system. Thanks

 93. What I have observed in terms of laptop memory is there are specific features such as SDRAM, DDR and so forth, that must go with the specifications of the motherboard. If the personal computer’s motherboard is fairly current while there are no main system issues, updating the ram literally takes under one hour. It’s one of the easiest computer system upgrade types of procedures one can visualize. Thanks for discussing your ideas.

 94. The things i have observed in terms of computer system memory is that there are technical specs such as SDRAM, DDR and the like, that must fit in with the features of the mother board. If the pc’s motherboard is kind of current while there are no main system issues, upgrading the memory literally takes under one hour. It’s one of many easiest personal computer upgrade treatments one can think about. Thanks for discussing your ideas.

 95. Thanks for the recommendations you have provided here. Something important I would like to say is that computer system memory requirements generally rise along with other breakthroughs in the technologies. For instance, when new generations of processor chips are made in the market, there is usually a corresponding increase in the scale calls for of both laptop or computer memory and hard drive room. This is because the software program operated by way of these processors will inevitably surge in power to make new engineering.

 96. What I have observed in terms of personal computer memory is always that there are requirements such as SDRAM, DDR and many others, that must go with the specific features of the motherboard. If the personal computer’s motherboard is pretty current while there are no os issues, modernizing the ram literally normally takes under one hour. It’s one of several easiest personal computer upgrade treatments one can visualize. Thanks for discussing your ideas.

 97. I have learned new things through your blog. One other thing I would like to say is always that newer laptop os’s usually allow additional memory to be utilized, but they as well demand more memory simply to work. If people’s computer is not able to handle more memory as well as the newest computer software requires that memory increase, it could be the time to shop for a new Laptop. Thanks

 98. I have learned some new items from your web site about computer systems. Another thing I have always believed is that computer systems have become a specific thing that each family must have for a lot of reasons. They supply you with convenient ways to organize households, pay bills, search for information, study, listen to music and in many cases watch tv shows. An innovative way to complete these tasks is a laptop. These computers are mobile, small, strong and convenient.

 99. Thanks for the guidelines you have contributed here. One more thing I would like to express is that computer system memory needs generally increase along with other breakthroughs in the technological innovation. For instance, when new generations of processor chips are brought to the market, there is certainly usually a corresponding increase in the shape calls for of all pc memory as well as hard drive room. This is because the software operated by way of these processor chips will inevitably increase in power to use the new technology.

 100. Thanks for the suggestions you have contributed here. Something else I would like to express is that laptop or computer memory needs generally rise along with other developments in the technological know-how. For instance, if new generations of processor chips are brought to the market, there is certainly usually a similar increase in the shape preferences of all pc memory along with hard drive space. This is because the application operated simply by these cpus will inevitably increase in power to benefit from the new technological know-how.

 101. Great blog post. A few things i would like to add is that computer system memory is required to be purchased in case your computer still cannot cope with everything you do with it. One can put in two RAM boards containing 1GB each, in particular, but not certainly one of 1GB and one with 2GB. One should check the maker’s documentation for one’s PC to make certain what type of ram it can take.

 102. Thanks for the suggestions you have discussed here. Another thing I would like to express is that pc memory specifications generally go up along with other innovations in the technology. For instance, if new generations of cpus are brought to the market, there is certainly usually an equivalent increase in the scale demands of both the pc memory along with hard drive space. This is because the software program operated by simply these cpus will inevitably boost in power to make use of the new technology.

 103. Thanks for your blog post. The things i would like to make contributions about is that personal computer memory has to be purchased but if your computer still can’t cope with whatever you do by using it. One can install two good old ram boards containing 1GB each, as an illustration, but not one of 1GB and one having 2GB. One should look for the car maker’s documentation for one’s PC to ensure what type of storage is necessary.

 104. Thanks for enabling me to gain new suggestions about pcs. I also possess the belief that certain of the best ways to keep your notebook computer in leading condition is by using a hard plastic-type material case, or perhaps shell, which fits over the top of the computer. These kind of protective gear will be model targeted since they are made to fit perfectly over the natural outer shell. You can buy all of them directly from owner, or through third party places if they are for your notebook computer, however not all laptop will have a shell on the market. Once again, thanks for your recommendations.

 105. I’ve learned new things via your blog site. One other thing I’d really like to say is the fact that newer computer system operating systems often allow a lot more memory for use, but they also demand more memory space simply to run. If an individual’s computer can not handle more memory plus the newest software package requires that memory space increase, it could be the time to shop for a new Laptop. Thanks

 106. I’ve learned new things as a result of your blog site. One other thing I’d prefer to say is the fact newer computer operating systems are likely to allow additional memory to be used, but they also demand more memory simply to run. If your computer can’t handle a lot more memory along with the newest software program requires that ram increase, it could be the time to shop for a new Computer system. Thanks

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.