Humanitats

Agenda cultura! Setembre i octubre 2015

Un recull de la programació cultural de Catalunya que et recomanem no perdre’t durant aquest setembre i inicis d’octubre! 

LLIBRE I LECTURA

33 edició de la Setmana del llibre en català

la setmana 33Del 4 al 13 de setembre, la Catedral de Barcelona acull l’esdeveniment convertint-la en la Ciutat de la Lectura, amb la participació d’editorials, llibreries, institucions i agrupacions d’editors. La programació ofereix un gran ventall d’activitats i una sèrie de circuits de lectura per orientar al visitant.

 En la 33ª edició hi ha més, i millor! Enguany la setmana compta amb un valor afegit, vol sumar-se a la Candidatura de Barcelona, ciutat de la literatura, que es presenta a la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, hi ha ampliat els itineraris literaris que ofereix cada any. Consulta el programa.


IV Reptes de l’edició digital

reptes edicio digital1 d’octubre es portarà a terme el IV Seminari “Els reptes de l’edició digital” que organitza el Màster d’Edició Digital la UOC. Aquesta 4a edició s’enfocarà entorn l’autor, l’autopublicació i les eines que ofereix la xarxa per a la promoció de la lectura. Un esdeveniment indispensable per aquells que volen conèixer els nous mecanismes del mercat del llibre i les noves coordenades de l’autor en el sistema literari.


Sants culturals europeus Jón Karl Helgason, de la Universitat d’Islàndia
Una conferència i seminari de lectura organitzat per la UOC pels dies 7 i 8 de setembre a Barcelona, Av. Tibidabo, 39. Assistència lliure i gratuïta, amb inscripció prèvia a l’adreça identicat@uoc.edu. Més informació!

PENSAMENT

Exposició “Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili”

walter benjaminAmb motiu del 75è aniversari de la mort a Portbou del filòsof alemany Walter Benjamin, el Museu d’Història dels Jueus organitza fins al 27 de setembre una exposició que ret homenatge aquest pensador, un dels més destacats del s.XX. Aquest esdeveniment reconstrueix la seva vida i l’exili mitjançant documents, testimonis, i conceptualitzacions que formulaven el seu món personal, fins al seu tràgic final al 1940, després de ser arrestat per les tropes franquistes en arribar a Portbou, es va decidir llevar la vida .        


EXPOSICIONS

Espècies d’espais MACBA

2969.0Espècies d’espais és una exposició que deriva de la interpretació (lliure) d’un llibre (Montesinos, 1999) de Georges Perec, l’autor del llibre que dóna títol a l’exposició comissariada per Frederic Montornés. Una exposició que reflexiona sobre les diverses perspectives existencials de l’espai, privat i públic, i aporta reflexions sobre la vida social, la intimitat, l’ésser i la interpretació dels altres sobre nosaltres mateixos. Una exposició que contempla la impossibilitat de posar límits a un concepte de delimitació espacial. La podràs veure al MACBA fins al 31 de gener.

Tàpies. Col·lecció d’artista

arton8323Fundació Tàpies proposa fins al 10 de gener un recorregut per la col·lecció privada d’Antoni Tàpies, un recull d’obres del mateix autor i d’altres artistes influents en la seva trajectòria. Joan Miró, Marcel Duchamp i Jackson Pollock, Paul Klee… i també inclou representacions artístiques d’origen asiàtic, africà i d’Oceania. A part de la col·lecció, també es pot visionar un documental inèdit realitzat el 1981.


Del segon origen. Arts a Catalunya del 1950 al 1977. MNAC

carrussel_catUna mostra que busca representar l’art català d’un quart de segle XX, que s’inicia posteriorment del Dau al Set i es dirigeix cap al procés de restitució democràtica i institucional. Un recorregut per 27 anys des de 400 obres de diverses disciplines artístiques, i esbossa una cronologia d’artistes, exposicions, editorials, activitats culturals que van marcar el trajecte de l’art català i no sempre llueix en les narracions històriques sobre les pràctiques artístiques contemporànies a Catalunya. El 15 i el 22 d’octubre realitzaran taules rodones gratuïtes entorn l’exposició.

CINEMA

Centenari Ingrid Bergman

stromboli_3Durant tot el mes de setembre, la filmoteca de Catalunya organitza un cicle pels 100 anys del naixement d’Ingrid Bergman. Una retrospectiva que contempla les diverses brillants facetes d’una actriu que ha marcat un abans i un després en la història del cinema.

Totes les pel·lícules en aquest enllaç.


5a mostra de cinema etnogràfic de Catalunya

Mostra-GeneralL’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitzen, per cinquena vegada, la mostra cinema etnogràfic 2015.

La programació va començar al juliol, no obstant això, té una durada fins al 9 d’octubre. A part de la filmoteca, hi participen en l’edició 2015: el Museu de la Mediterrània, el Museu de Cervera, l’Institut Ramon Muntaner l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu del Ter, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’institut Català d’Antropologia.

L’eix central dels continguts del programa giren entorn als testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat i a la vegada busca donar visibilitat a l’audiovisual en la seva immersió etnogràfica.   

ESCENA

Fira Tàrrega 2015
ft20151weditora19671357

Com és cita habitual, una vegada acaba els dies àlgids de calor, Fira Tàrrega engega els seus motors al setembre. Durant els dies del 10 al 13 de setembre, aquest territori es converteix en el gran aparador de les arts escèniques, especialment al carrer. Any rere any aposta per nous reptes i esdevenint un punt de debat i referència a escala internacional. Aquesta és la programació d’enguany.

 

Temporada alta 2015
temporada alta 2015

El 2 d’octubre s’estrena el reconegut festival en les arts escèniques que aglutina espectacles de producció internacional com de la casa, amb més de 20 anys de trajectòria, convertint-se en un dels referents en el sector. Teatre, dansa, música, i nous formats omple la ciutat de Girona i Salt. Enguany ofereix 110 espectacles, 36 estrenes absolutes a més de 25 produccions i coproduccions. Entre ells destaquem:
Dinamo  de Claudio Tolcachir, Lautaro Perotti i Melisa Hermida.
Teatre de Salt (9 i 10 d’octubre)
Una altra pel·lícula (Speed the Plow) de David Mamet i dirigit per Julio Manrique.
Teatre de Salt (23 i 24 d’octubre)
Ubu i la comissió de la veritat (Ubu and the Truth Commission) de William Kentridge. Teatre Municipal de Girona (11 d’octubre)

Gaudiu!

2 comments

  1. Do you want to get a luxury European classic car for your collection and for your fancy trips? Do you want to drive a real head turner? We can offer you the following luxury European classic cars: Iconic 1938 BMW 328 Roadster – 1954 BMW 501 V8 Convertible – 1955 BMW 502 V8 Coupe – 1957 Mercedes 190SL Convertible – 1960 Jaguar MK2 3.8l – 1967 Alfa Romeo Giulia Super – 1970 Alfa Romeo 1750 GT Veloce – 1973 Mercedes 280E AMG – 1992 Mercedes 300CE AMG Convertible – 1999 Ferrari 456M GTA. All our classic cars are in showroom condition. Please check more photos and details for these cars on http://wexonexluxurystore.com

  2. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.