Humanitats

La memòria segons Maria Barbal a “Franquisme & Transició”

La revista Franquisme & Transició, Revista d’Història i de Cultura, publica un text inèdit de Maria Barbal.

Maria BarbalLa narrativa de Maria Barbal, especialment les novel·les de l’anomenat Cicle del Pallars, Pedra de Tartera, Mel i metzines i Cànfora, és un espai de memòria, íntima i personal, però també col·lectiva dels anys de la Guerra Civil i del franquisme al seu Pallars nadiu.

El 18 de març de 2011 l’escriptora va cloure amb la conferència titulada Literatura: de la memòria particular a la reflexió general en el Congrés internacional “Espai urbà, memòria i ciutadania. Restauracions, transmissions i resignificacions del patrimoni democràtic, que havien organitzat a Barcelona el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (CEFID–UAB) amb l’objectiu d’aprofundir en el debat intel·lectual sobre els usos del patrimoni en l’àmbit europeu i americà.

El text és una contribució al debat general sobre valor testimonial de la literatura en els grans processos històrics i socials, però també un assaig que ens ajuda a entendre la seva narrativa. Des del desembre de 2015, l’escrit de la conferència, que havia restat inèdit, es pot llegir íntegrament a la secció «Documents» del número 3 de la revista Franquisme & Transició, que publica la UOC juntament amb la Fundació Carles Pi i Sunyer.

Aquí podeu llegir el text: + Literatura: de la memòria particular a la reflexió general | Maria Barbal | Franquisme & Transició

One comment

  1. I simply want to say I’m beginner to weblog and really savored your page. Probably I’m going to bookmark your blog . You surely have fantastic writings. Thanks a lot for revealing your blog site.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.