Art

París i els seus museus

Dins de la cinquena edició del Cicle Catalunya, laboratori d’Humanitats (Internacional) que organitza els Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, tindrà lloc els dies 6, 7, 8 i 9 d’octubre, una sortida a París, centrada en l’estudi de la Història de l’Art, des del gòtic fins a les primeres avantguardes. S’hi estudiarà, en particular:

 • Al museu Marmottan, un monogràfic sobre Monet.
 • Al Museu del Louvre, a més de l a piràmide de Ieoh Ming Pei, l’obra d’autors del rococó, el neoclassicisme i el romanticisme (Boucher, Watteau, Fragonard, Hogarth, Chardin, David, Meynier, Canova, Drouais, Girodet, Ingres, Prud’hon, Gros, Gérard, Géricault, Delacroix, David Friedrich.
 • Al Museu d’Orsay, l’obra de Courbet, Cabanel, Bouguereau, Manet. Monet, Degas, Cézanne, Pissarro, Morisot, Renoir, Seurat, van Gogh, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Sérusier, Matisse.
 • Al Centre Pompidou, l’obra Picasso, Braque, Léger, Dufy, Duchamp, Kandinsky, Dubuffet, Fautrier, Bacon, Rothko, Pollock, Klein, Jasper Johns, Rauschenberg, Warhol, Beuys, Annette Messager, Viola, Olafur Eliasson, Gabriel Orozco, Philippe Parreno.
 • El pla Hausmann

Paris1

Programa

Dijous 6 d’octubre 

     matí

Trobada a les 13,30 –havent dinat– al Museu Marmottan (rue Louis Boilly, metro La Muette). Entrada: 11 €.

Abans de la trobada al museu, es pot visitar la Tour Eiffel, atès que el Museu Marmottan queda a l’est de la torre.

     tarda

Montmarte (metro Anvers) i visita de la basílica del Sagrat Cor,  Lapin Agile (rue des Saules 22), Maison Rose (rue de l’Abreuvoir 2), Moulin de la Galette (rue Lepic 83), Bateau-Lavoir (place Émile-Goudeau 13) i Moulin Rouge (Boulevard de Clichy 82).

Divendres 7 d’octubre

matí

Trobada a les 9 al Museu del Louvre. Entrada 15 €

tarda

Trobada a les 15,30 a la Sainte Chapelle (Boulevard de París 8). Entrada 8,30 €. Visita de la catedral de Notre-Dame de París.

Dissabte 8 d’octubre

matí

Trobada a les 9,30 al Museu d’Orsay. Entrada 12 €

tarda

La Madeleine, Place Vendôme, le Palais Royal, les Halles.

Diumenge 9 d’octubre

matí

Trobada a les 11 al Centre Pompidou. Entrada 14 €

tarda

Visita del Panteó (entrada 7 €) i la Sorbona

Inscripció obligatòria (places cobertes)

Gioconda

Informacions d’interès

Es publica aquesta sortida amb temps per tal que tothom pugui organitzar-se la reserva d’hotel i viatge.

A subratllar que el dijous quedem a les 13,30 per tal que els qui arribin el mateix dia 6 tinguin temps d’anar a l’hotel, dinar, i anar al punt de trobada. Així mateix, la tarda del diumenge dia 9, es pot convalidar en funció de l’horari de tornada.

Aquest programa, així com els preus de les entrades, es podrà veure modificat en funció de les reserves (en alguns museus no es pot reservar fins tres mesos abans de la visita) i del preu per grup. En general, sembla que els menors de 16 anys tenen l’entrada gratuïta.

Els museus admeten grups d’un màxim de 25 persones. Per aquesta raó la inscripció es limita a 49 assistents. L’organització dels dos grups serà similar a la que vàrem fer a Florència.

Quan es tinguin totes les dades (inscrits, reserves…) s’enviarà un missatge a tothom concretant els aspectes logístics.

Professor que guiarà la visita i impartirà els seminaris
Dr. Joan Campàs     Aura digital
jcampas@uoc.edu

Materials de treball

Del rococó al romanticisme a través del Louvre

Estudi monogràfic sobre la Gioconda

Paris_LouvreMontmartre_mapaMontmartre_mapa4

13 comments

 1. Great post here. One thing I would like to say is most professional job areas consider the Bachelor’s Degree as the entry level standard for an online education. Though Associate College diplomas are a great way to begin with, completing a person’s Bachelors opens up many good opportunities to various professions, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available coming from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions present Online variants of their degree programs but often for a extensively higher fee than the organizations that specialize in online degree programs.

 2. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 3. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 4. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 5. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 6. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 7. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 8. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 9. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 10. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.