Filosofia

Per què el món no existeix

Gabriel, Markus (2015). Por qué el mundo no existe. Barcelona: Pasado & Presente.índex

El mes passat, l’editorial Pasado & Presente va publicar en castellà el llibre de Markus Gabriel Por qué el mundo no existe. Un llibre de bona filosofia que es llegeix com una novel·la negra. He de confessar que em va fer oblidar el menjar, i que si no arriba a ser perquè tinc fills potser no hauria pogut aturar-me fins arribar al final. Tot i així, el vaig llegir en menys de 24 hores. Ho sospitava, però ara estic segur que el món no existeix.

El llibre es presenta com un llibre de filosofia que tracta del món, de la vida i tota la resta; és a dir, es pregunta què som, d’on venim, cap a on anem… I a més, la resposta és clara: venim d’enlloc i ens dirigim, en una gran expedició, cap a l’infinit. Tractem d’entendre alguna de les múltiples dimensions del que podria semblar només una frase ocurrent.

La resposta més terrible (menys reconfortant) que mai no he llegit sobre el sentit de l’existència humana, la posa Nietzsche en boca de Silè responent a lMarkus-Gabriel-007a impertinència de l’ambiciós Mides que volia saber la veritat de la condició humana: “Fills de la misèria i del dolor –li diu Silè a Mides-, el millor per l’home és no haver nascut; però ara, que ja ho saps, el millor és morir el més aviat possible”. Difícilment l’animal humà podrà trobar una resposta diferent si aquesta la cerca mirant cap a l’univers infinit: som pols d’estrelles que durant unes poques respiracions del rutilant univers ens entretenim menjant i reproduint-nos.

És possible que tan atractiva resposta pugui semblar versemblant a qui creu que l’existència és només el sensorialment accessible i confon la realitat física amb tota la realitat del món, com així prediquen que és els científics. “L’univers no és el tot. L’univers és el que és explorable per les ciències naturals, però el món és molt més gran que l’univers…” El món, en cas d’existir, seria el domini de totes les coses i tots els fets que tenen lloc sense nosaltres. És clar que en unes respiracions més del monstre infinit, els éssers intel·ligents –i tota la resta- serem calcinats, diu Nietzsche. Però en el món hi ha també totes les coses i tots els fets que existeixen gràcies a nosaltres. El món ho inclou tot: la vida, l’univers i tota la resta… Gabriel argumenta que això que tot ho abraça no pot existir, però sí tota la resta, és clar. Expliquem com és això i també per què els humans volem saber de què va tot això i on som exactament nosaltres, quin és el nostre lloc en el món. Aquest és l’impuls metafísic que caracteritza la nostra condició. És més, s’afirma que podem satisfer la nostra curiositat, és a dir, conèixer com és el món en si, encara que sigui des del nostre punt de vista humà. No podria ser d’una altra manera. Siguem realistes!

El nou realisme que proposa Gabriel no és ni un món sense espectadors ni és el món de l’espectador (una mena de fantasmagoria imaginada). El nou realisme està interessat en el món-amb-espectadors. Però per entendre què implica això hem de partir d’una nova ontologia. Poca cosa. Refem-la breument.

Caldrà que comencem per acceptar que existeixen les fades. És clar que les “fades” no responen al model de realitat física i no poden ser investigades “científicament”, però, malgrat això, existeixen, com existeixen els somnis, el futur i els números. Com ja hem dit, el món és més gran que l’univers.

De fet, el món està ple de diferents àmbits objectuals, com si fossin petits mons aïllats. L’exemple que ens posa Gabriel és el d’un restaurant on trobem els cambrers, els cuiners, els que mengen en diferents taules i conversen, hi ha les aranyes que viuen en el sostre, els insectes que es belluguen per terra, els milions de bacteris invisibles… junts uns al costat dels altres i, de vegades, sense interactuar. Existeixen realment, encara que puguin no estar “interconnectats” perquè no hi ha una regla que descrigui la totalitat del món.

El món no pot existir. Només pot existir –aquesta és una clau important de l’argument- allò que apareix en el món (i està clar que el món com a totalitat no pot aparèixer, perquè, on ho faria?). En canvi, és evident que els cotxes, els restaurants, els estels, les falses creences, les fades, els somnis… sí que existeixen (se’ns apareixen) encara que no ho facin en els mateixos àmbits objectuals. És important saber on existeixen les coses que existeixen.

Una sala de estar y un planeta no pertenecen al mismo ámbito objetual. Un ámbito objetual es un área que contiene un determinado tipo de objetos y en la que se cumplen reglas que conectan estos objetos entre sí… Los ámbitos objetuales no están delimitados espacialmente (31)… Hay muchos ámbitos objetuales y todos los objetos pertenecen a uno… (salas de estar, planetas, municipios, etc. –que dan cabida a otros objetos-.). En condiciones normales, somos muy capaces de distinguir los diferentes ámbitos objetuales. (32)

Si algú està pensant que en definitiva tot està fet de matèria (també el nostre cervell on passen moltes d’aquestes coses), vull advertir, encara que aquí no ho pugui mostrar, que el materialisme no només no és demostrable, sinó que, com es demostrarà en el llibre, és absolutament fals.

Sabem, doncs, que el món, de ser alguna cosa, és el context de totes les coses que existeixen i dels fets que tenen lloc en els diferents àmbits objectuals (un fet és quelcom que és cert sobre alguna cosa). Sí, algú ja podria estar objectant o pensant que potser tot es podria reduir a un sol àmbit objectual (el de les coses del món físic-material) i que els fets, aquests únics (o els que siguin) difícilment els podem conèixer perquè només hi ha o pot haver interpretacions. No és possible constatar fets en sí. L’objecció és un clàssic de la filosofia (des de Kant fins als nostres dies).

Aquestes objeccions són a judici de Gabriel falses. Si bé és cert que els humans produïm teories (discursos sobre el món) i que les observacions i registres que fem a través de diferents eines poden donar resultats diferents, el fet de fer registres diferents no vol dir que ho produïm nosaltres, i cal distingir les condicions del procés del coneixement de les condicions d’existència d’allò conegut. Som éssers-en-el-món, però no déus creadors del món en el qual som.

El món existeix. Millor dit: existeixen pluralitat de mons o de coses que apareixen. De fet “existir” (nou concepte important) és la circumstància de què quelcom ens aparegui en un camp de sentit. Cal que les coses ens apareguin en un dels àmbits del món, n’hi ha molts i alguns són independents entre si. Pot passar que la papallona mogui les ales desesperadament en la teranyina de l’habitació del costat i ni jo, ni el meu gos, ni Messi, que està jugant un partit de futbol a Sebastpol, ens n’assabentem, ni tingui cap repercussió.

I compte, encara que aquest és un altre tema important que hauré d’obviar, que una cosa aparegui no vol dir que sigui veritat: poden aparèixer pensaments falsos, com per exemple que hi ha bruixes, la qual cosa no vol dir que apareguin els objectes sobre els quals tracten aquests pensaments.

El sentit, per ser breu, és la forma en què apareix un objecte. I no hi ha objectes fora dels camps de sentit. En el pla ontològic, és indiferent si algú ho percep o no. Tot té lloc enlloc, és a dir, tenen lloc infinitat de coses alhora, encara que de moltes no ens n’assabentem. El llenguatge i la cultura és la manera humana de fer significatius alguns d’aquests esdeveniments.

Los campos de sentido son áreas en las que determinados objetos aparecen de una manera determinada. En los ámbitos objetuales, y desde luego en las cantidades, se hace en cambio abstracción de ello. Así, pues, dos campos de sentido pueden referirse a los mismos objetos, que aparecen en ellos de forma diferente (77). [per exemple, depenent del camp de sentit, una mà pot ser un munt d’àtoms, una obra d’art o un instrument per fer alguna cosa]

A hores d’ara, en l’argumentació hauria de quedar clar que només coneixem una part de l’infinit i des de la perspectiva humana. Em remeto a la lectura del llibre perquè es pugui veure clar com malgrat la indiferència d’allò que pugui tenir lloc en un àmbit objectual, els objectes no són indiferents als camps de sentit en què apareixen, per la qual cosa hem de conèixer el sentit d’un camp de sentit per saber en quin camp de sentit ens trobem i els objectes amb els quals ens podem trobar. Alguns camps de sentit només són accessibles per als humans.

Amb això vull dir –interpreto que Gabriel ens està dient, i així ho afirma- que no es pot mirar el món des de “cap lloc” (que si estiguéssim fora). La vida humana, diu a la pàgina 105, és un moviment continu per diferents camps de sentit, les relacions entre els quals anem descobrint o imaginant. Amb això també s’està afirmant que la realitat és molt més àmplia del que coneixem i pot ser distinta de com la coneixem, el que no vol dir que no n’hi hagi o que no la coneguem en si.

La comprensión de que el mundo no existe y de que solo hay campos de sentido que se multiplican infinitamente en infinitas variaciones, nos permite concentrarnos en el ser humano con independencia de cualquier visión particular del mundo. Todas las concepciones del mundo son de hecho falsas porque suponen que hay un mundo del que formarse una imagen. (106)

En el fascinant llibre de M. Gabriel, també es parla del sentit de la religió i de l’art, però ara no ho podem explicar.

El llibre acaba amb una resposta al problema del sentit, com li pertoca a un llibre de filosofia. La resposta, la indicació, no vol obviar la condició humana des de la qual estem en el món per tal que no desaparegui tot sentit humà si només ens fixem en l’univers (que fa quinze mil milions d’anys que s’expandeix a la velocitat de la llum en totes les direccions!).

La respuesta a la pregunta sobre el sentido de la vida está en el sentido mismo. El hecho de que haya infinitos sentidos que podemos reconocer y cambiar, ya es el sentido. O para decirlo en pocas palabras: el sentido de la vida es la vida, la confrontación con el sentido infinito en la que afortunadamente podemos participar. (217)

En la contraportada de l’edició de Pasado & Presente es destaca un afirmació de Slavoj Zizek sobre el llibre de Gabriel de les que poden semblar de compromís i vàlides per a qualsevol llibre de filosofia: “Un ejercicio intel·lectual de primer orden”. Deixeu-me dir que comparteixo la sentència però que, si se’m permet, afegiria que el llibre és molt més que un exercici, és tota una proposta de com fer filosofia i comprendre el món, la vida i tota la resta des d’una nova perspectiva.

183 comments

 1. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 2. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 3. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 4. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 5. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 6. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 7. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 8. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 9. Do you want to get a luxury European classic car for your collection and for your fancy trips? Do you want to drive a real head turner? We can offer you the following luxury European classic cars: Iconic 1938 BMW 328 Roadster – 1954 BMW 501 V8 Convertible – 1955 BMW 502 V8 Coupe – 1957 Mercedes 190SL Convertible – 1960 Jaguar MK2 3.8l – 1967 Alfa Romeo Giulia Super – 1970 Alfa Romeo 1750 GT Veloce – 1973 Mercedes 280E AMG – 1992 Mercedes 300CE AMG Convertible – 1999 Ferrari 456M GTA. All our classic cars are in showroom condition. Please check more photos and details for these cars on http://wexonexluxurystore.com

 10. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 11. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 12. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 13. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 14. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 15. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 16. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 17. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 18. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 19. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 20. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 21. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 22. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 23. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 24. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 25. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 26. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 27. Just want to say your article is as amazing. The clearness for your post is just spectacular and i can assume you’re knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to take hold of your feed to stay up to date with approaching post. Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 28. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 29. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 30. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 31. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 32. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 33. Hi there, I found your ᴡeb site by means of Google at the same time as searching
  for a related subject, y᧐ur web sіte got here up, it seems to
  be great. I’ve bookmaгked it in my google bookmarks.

  Hellо there, just changed into aware of your weblog thru Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna be careful for ƅrussels. I’ll be gratefuⅼ in tһe event
  you proceed this in future. Lots of other people might be benefited from your writing.
  Cheers!

 34. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 35. This is a new list for today. I’m sorry about the last two lists. You may find some proxies not working the way they should. There was also duplicates in the list. I’m still learning about free public proxies. I hope you can make good use out of this list.

 36. This is a new list for today. I’m sorry about the last two lists. You may find some proxies not working the way they should. There was also duplicates in the list. I’m still learning about free public proxies. I hope you can make good use out of this list.

 37. I often visit your website and have noticed that you don’t update it often. More
  frequent updates will give your website higher authority &
  rank in google. I know that writing articles takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which will shorten the time of creating an article to a couple
  of seconds.

 38. The weekend is fast approaching and that means you’ve got plenty of time to relax. Spend some of your downtime with a sexy lady. You’ll be amazed by just how much fun it can be. There are plenty of them to choose from at http://www.camgirl.pw That site is literally loaded with babes.

 39. The weekend is fast approaching and that means you’ve got plenty of time to relax. Spend some of your downtime with a sexy lady. You’ll be amazed by just how much fun it can be. There are plenty of them to choose from at http://www.camgirl.pw That site is literally loaded with babes.

 40. kcyOJt short training method quite a lot to me and also also near our position technicians. Thanks; on or after all people of us.

 41. 2nxiCQ What as up, I wish for to subscribe for this web site to get most up-to-date updates, so where can i do it please help.|

 42. Weekends were made for spending time with cam girls. Not just any cam girls. The ones at http://www.camgirl.pw are super hot. These are the girls who you drool over. Have yourself a good time with these beauties. You’ll definitely have a smile all over your face afterwards.

 43. Weekends were made for spending time with cam girls. Not just any cam girls. The ones at http://www.camgirl.pw are super hot. These are the girls who you drool over. Have yourself a good time with these beauties. You’ll definitely have a smile all over your face afterwards.

 44. ZwjMM6 No one can deny from the feature of this video posted at this web site, fastidious work, keep it all the time.

 45. Coolone! Interesting informations over this website. I spent some time trying to find such article. I will also share it with some friends interested in it. Done with the search done, I’ll watch some online Webcams. Danke!!

 46. Cool article! Interesting tips over this web. I spent 1 hour searching for such article. I’ll also share it with some friends interested in it. Right now with the work done, I will enjoy some online Webcams. Thank you very much!!

 47. “Hello! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!”

 48. The week has just begun and that means it’s time to relieve some stress. You’ve got plenty of work ahead of you. You’ll need all the relaxation you can sneak in. No one can melt the stress like a cam girl can. At http://www.camgirl.pw you’re sure to find a cutie that will make you forget all about whatever was stressing you out.

 49. The week has just begun and that means it’s time to relieve some stress. You’ve got plenty of work ahead of you. You’ll need all the relaxation you can sneak in. No one can melt the stress like a cam girl can. At http://www.camgirl.pw you’re sure to find a cutie that will make you forget all about whatever was stressing you out.

 50. A further issue is that video games usually are serious in nature with the most important focus on knowing things rather than amusement. Although, there is an entertainment element to keep the kids engaged, every game is often designed to focus on a specific group of skills or course, such as math concepts or research. Thanks for your posting.

 51. “Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.”

 52. jasa website medan, jasa website sekolah, web sekolah gratis, jasa web stabat, jasa website asahan, jasa website batubara, web sekolah murah, jasa toko online, jasa web murah terbaik, jasa web murah

 53. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 54. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 55. “My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.”

 56. Good info! Interesting tips over this web. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.| I couldn’t refrain from commenting. I ‘ve spent 2 hours trying to find such informations. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Now with the job done, I will visit some online Cams. Thanks!! Greetings from Catalonia!

 57. Cool info! Interesting information over this website. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I have spent 1 hour searching for such infos. I will also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Now with the work done, I going to watch some online Cams. Gracias!!! Greetings from Austria!

 58. Cool info! Interesting information over this web. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 3 hours searching for such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Right now with the job done, I’ll find some Mundial 2018 Cams. Thank you!! Regards from Russia 2018!

 59. You’re in some serious need of relaxation. That’s where a site like http://www.camgirl.pw comes in handy. You can do a whole lot of relaxing there. You’ll find plenty of fun girls to talk to. These are the hottest and most wild girls on the internet. Chat with them and have yourself a good time.

 60. Good info! Interesting article over this web. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.| I couldn’t resist commenting. I ‘ve spent some time trying to find such article. I’ll also share it with some friends interested in it. I have just bookmarked this website. Now with the task done, I’ll watch some WAGs Webcams. Thank you!! Regards from Mundial 2018!

 61. One thing I want to say is that before getting more computer memory, look at the machine into which it will be installed. When the machine is running Windows XP, for instance, the actual memory limit is 3.25GB. Putting in a lot more than this would simply constitute some sort of waste. Make certain that one’s motherboard can handle this upgrade quantity, as well. Thanks for your blog post.

 62. Great blog post. A few things i would like to make contributions about is that computer memory needs to be purchased should your computer can’t cope with what you do along with it. One can mount two good old ram boards having 1GB each, in particular, but not certainly one of 1GB and one with 2GB. One should make sure the car maker’s documentation for the PC to make certain what type of memory is needed.

 63. Thanks for sharing your ideas here. The other element is that whenever a problem takes place with a personal computer motherboard, folks should not consider the risk regarding repairing this themselves because if it is not done properly it can lead to permanent damage to all the laptop. It is almost always safe to approach your dealer of the laptop for that repair of motherboard. They’ve already technicians who have an competence in dealing with laptop computer motherboard challenges and can carry out the right diagnosis and undertake repairs.

 64. Thanks for helping me to acquire new ideas about pc’s. I also have belief that certain of the best ways to help keep your mobile computer in prime condition has been a hard plastic-type case, and also shell, that fits over the top of your computer. Most of these protective gear are usually model specific since they are made to fit perfectly over the natural casing. You can buy them directly from the owner, or from third party places if they are available for your laptop computer, however don’t assume all laptop will have a covering on the market. Once more, thanks for your ideas.

 65. Thanks for discussing your ideas here. The other factor is that whenever a problem arises with a laptop or computer motherboard, persons should not consider the risk associated with repairing this themselves for if it is not done correctly it can lead to permanent damage to an entire laptop. It is almost always safe to approach a dealer of the laptop for the repair of that motherboard. They’ve got technicians who have an know-how in dealing with laptop motherboard troubles and can get the right prognosis and conduct repairs.

 66. Thanks for helping me to attain new suggestions about personal computers. I also possess the belief that certain of the best ways to maintain your mobile computer in primary condition is by using a hard plastic material case, as well as shell, that fits over the top of your computer. These kind of protective gear are usually model unique since they are manufactured to fit perfectly within the natural housing. You can buy these directly from the seller, or via third party places if they are for your laptop computer, however only a few laptop could have a spend on the market. Yet again, thanks for your ideas.

 67. Hello there friend! The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention. Again thanks alot for this!

 68. Thanks for making me to obtain new ideas about personal computers. I also have the belief that certain of the best ways to help keep your notebook computer in best condition is by using a hard plastic-type material case, or maybe shell, that matches over the top of the computer. These kinds of protective gear tend to be model targeted since they are manufactured to fit perfectly within the natural casing. You can buy them directly from owner, or from third party places if they are for your laptop, however not every laptop will have a covering on the market. Once more, thanks for your ideas.

 69. What I have seen in terms of personal computer memory is that there are specs such as SDRAM, DDR and many others, that must go with the features of the mother board. If the personal computer’s motherboard is very current while there are no operating system issues, modernizing the memory space literally will take under one hour. It’s on the list of easiest computer system upgrade methods one can picture. Thanks for spreading your ideas.

 70. Thanks for your blog post. Some tips i would like to contribute is that pc memory has to be purchased when your computer can no longer cope with what you do with it. One can install two random access memory boards containing 1GB each, for example, but not one of 1GB and one having 2GB. One should look for the car maker’s documentation for the PC to be sure what type of ram it can take.

 71. I have really learned some new things as a result of your blog site. One other thing I would like to say is that newer personal computer operating systems are likely to allow additional memory to be played with, but they likewise demand more storage simply to function. If people’s computer cannot handle far more memory and the newest program requires that storage increase, it is usually the time to shop for a new Laptop. Thanks

 72. Thanks for discussing your ideas listed here. The other factor is that whenever a problem appears with a laptop motherboard, people should not have some risk regarding repairing that themselves for if it is not done properly it can lead to irreparable damage to the entire laptop. It is usually safe just to approach any dealer of the laptop for the repair of its motherboard. They’ve got technicians that have an knowledge in dealing with pc motherboard difficulties and can make right prognosis and execute repairs.

 73. Thanks for the ideas you have shared here. One more thing I would like to express is that personal computer memory demands generally increase along with other developments in the engineering. For instance, as soon as new generations of cpus are introduced to the market, there’s usually a related increase in the shape preferences of both the pc memory as well as hard drive space. This is because the application operated by means of these processor chips will inevitably increase in power to leverage the new technology.

 74. One thing I’d like to say is the fact before buying more personal computer memory, look at the machine in to which it can be installed. If the machine is usually running Windows XP, for instance, a memory limit is 3.25GB. Installing a lot more than this would just constitute any waste. Be sure that one’s motherboard can handle the particular upgrade volume, as well. Great blog post.

 75. Great blog post. What I would like to bring about is that personal computer memory should be purchased should your computer is unable to cope with whatever you do by using it. One can mount two random access memory boards having 1GB each, for instance, but not one of 1GB and one with 2GB. One should always check the car maker’s documentation for one’s PC to be certain what type of ram it can take.

 76. Thanks for revealing your ideas in this article. The other thing is that any time a problem comes up with a laptop or computer motherboard, persons should not go ahead and take risk regarding repairing that themselves because if it is not done correctly it can lead to permanent damage to an entire laptop. Most commonly it is safe to approach the dealer of that laptop for any repair of motherboard. They will have technicians who may have an expertise in dealing with laptop computer motherboard challenges and can carry out the right prognosis and carry out repairs.

 77. Thanks for enabling me to acquire new concepts about computer systems. I also have the belief that one of the best ways to keep your laptop in perfect condition is by using a hard plastic case, and also shell, that suits over the top of one’s computer. These types of protective gear tend to be model specific since they are made to fit perfectly over the natural housing. You can buy these directly from owner, or through third party places if they are intended for your laptop, however don’t assume all laptop could have a cover on the market. Yet again, thanks for your recommendations.

 78. A few things i have observed in terms of computer memory is that often there are specifications such as SDRAM, DDR or anything else, that must go with the technical specs of the motherboard. If the computer’s motherboard is fairly current and there are no operating-system issues, changing the storage space literally normally takes under sixty minutes. It’s one of many easiest computer system upgrade treatments one can picture. Thanks for giving your ideas.

 79. A few things i have seen in terms of laptop memory is the fact there are specs such as SDRAM, DDR etc, that must fit the requirements of the motherboard. If the personal computer’s motherboard is fairly current while there are no operating system issues, replacing the memory space literally normally requires under 1 hour. It’s among the easiest pc upgrade types of procedures one can think about. Thanks for sharing your ideas.

 80. Interesting blog post. Things i would like to make contributions about is that personal computer memory must be purchased in case your computer can’t cope with what you do with it. One can mount two RAM memory boards containing 1GB each, for instance, but not one of 1GB and one with 2GB. One should look for the maker’s documentation for own PC to make sure what type of memory space is required.

 81. Some tips i have observed in terms of computer system memory is the fact there are requirements such as SDRAM, DDR and the like, that must match up the specs of the mother board. If the computer’s motherboard is very current while there are no os issues, changing the ram literally requires under one hour. It’s one of many easiest computer system upgrade types of procedures one can picture. Thanks for revealing your ideas.

 82. Thanks for the recommendations you have provided here. One more thing I would like to say is that computer system memory demands generally rise along with other improvements in the technology. For instance, when new generations of processors are introduced to the market, there is usually a matching increase in the dimensions preferences of all laptop or computer memory along with hard drive space. This is because software program operated by these processors will inevitably increase in power to make use of the new technological innovation.

 83. Thanks for enabling me to attain new ideas about desktops. I also possess the belief that certain of the best ways to keep your laptop computer in best condition is by using a hard plastic-type material case, as well as shell, that will fit over the top of the computer. These kind of protective gear tend to be model distinct since they are manufactured to fit perfectly within the natural housing. You can buy all of them directly from owner, or from third party sources if they are intended for your laptop, however not all laptop may have a shell on the market. Just as before, thanks for your tips.

 84. One thing I’d really like to say is before buying more laptop memory, check out the machine in to which it could be installed. When the machine is definitely running Windows XP, for instance, the actual memory ceiling is 3.25GB. Setting up greater than this would just constitute any waste. Make certain that one’s mother board can handle the particular upgrade amount, as well. Good blog post.

 85. Thanks for the suggestions you have provided here. Another thing I would like to mention is that computer memory needs generally go up along with other breakthroughs in the technological know-how. For instance, if new generations of processor chips are brought to the market, there is certainly usually an equivalent increase in the type demands of both the laptop or computer memory and also hard drive room. This is because the application operated by simply these processor chips will inevitably increase in power to use the new technological know-how.

 86. Good blog post. Things i would like to add is that laptop memory must be purchased should your computer still can’t cope with what you do with it. One can mount two RAM memory boards having 1GB each, by way of example, but not certainly one of 1GB and one having 2GB. One should always check the company’s documentation for one’s PC to be certain what type of memory space is essential.

 87. Thanks for revealing your ideas listed here. The other factor is that whenever a problem arises with a computer motherboard, individuals should not consider the risk associated with repairing the item themselves because if it is not done properly it can lead to irreparable damage to the full laptop. It is almost always safe just to approach any dealer of the laptop with the repair of its motherboard. They’ve got technicians who definitely have an knowledge in dealing with mobile computer motherboard troubles and can carry out the right analysis and carry out repairs.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.